0 POZYCJI
Koszyk pusty

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

4.10  (23 oceny)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 2017

  • Autor: Zuza Zak

  • Typ oprawy: twarda

  • Data premiery: 25.10.2017

Zwiń szczegóły
69,99 zł
48,99 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 21,00 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Cennik dostaw
Kiosk Ruchu
od 3,99 zł
Przesyłka pocztowaod 5,99 zł
Dostawa kurierem
od 12,99 zł
Paczkomat InPostod 12,99 zł
Dodaj do schowka
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Cennik dostaw
Kiosk Ruchu
od 3,99 zł
Przesyłka pocztowaod 5,99 zł
Dostawa kurierem
od 12,99 zł
Paczkomat InPostod 12,99 zł


Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje.
Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży...
Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi.
To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.

Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie – to za tym na co dzień tęskni. Dzieciństwo i rodzinny kraj można próbować przywołać, wspominając oraz odtwarzając tamte smaki. Jednak Zuza Zak nie ogranicza się do tego. Stara się być wierna rodzinnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie kreatywnie je przekształca, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością, stare z nowym, znane z zaskakującym.
Znajdziemy w książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu, została więc w książce Zuzy Zak połączona z oryginalnymi składnikami, wzbogacona o niebanalne połączenia, odświeżona, podana na nowo.

Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż. "Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż." - Zuza Zak

  • Kategorie:
    1. Książki »
    2. Książki kucharskie
  • EAN: 9788328123489
  • Liczba stron: 256
  • Wymiary: 18.7x24.8cm
  • Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Każdy produkt ma na swojej stronie oszacowany czas wysyłki, potrzebny na obsługę zamówienia w magazynie, zapakowanie oraz przekazanie paczki kurierowi.
    • Większość oferowanych produktów posiadamy w magazynie, dlatego zamówienia wysyłamy zazwyczaj w ciągu 1-2 dni. Zamówienia opłacane z góry realizujemy od razu po uzyskaniu wpłaty od klienta. Zamówienia za pobraniem – od złożenia zamówienia.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
    • Na czas realizacji zamówienia składają się czas wysyłki (podany na stronie produktu) oraz czas doręczenia przesyłki przez przewoźnika.
    • Wszystkie terminy dotyczą tylko i wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem świąt).

RECENZJE

  • Najnowsze
  • Najbardziej pomocne
  • Ciri.
    Dodano:
    25.11.2017 11:14:03

    Autorka książki wyjechała do Wielkiej Brytanii, jednak nie zapomniała smaków dzieciństwa, które kojarzą jej się z kochanymi babciami, mamą, krajem - i oto mamy tę książkę. Dzieli się ona na kilka rozdziałów: począwszy od śniadań, (które powinny być najważniejszym posiłkiem w naszym dniu), po obiady, zakąski, desery, a nawet drinki! Całość jest okraszona apetycznymi zdjęciami, że człowiek zastanawia się: "kurczę, jest tyle pysznych dań, szybkich, prostych, a ja jem takie byle co na obiad, kolację...".

    To kto się skusi na pyszne masło z buraka, lub pulchny omlet? Na obiad proponuje pierogi ze szpinakiem i kaszą (dla tych bardziej wytrawnych smakoszów), albo bigos z dziczyzną? Zapewniam Was, że w książce znajdziecie dania klasyczne jak chrupiący kotlet schabowy, domowy pasztet, placki ziemniaczane z kurkami, zrazy, kopytka ze skwarkami, ale i też dania nowocześnie zmodyfikowane jak np. sałatka jarzynowa z krabem, jaglane falafele, czy śledzie z cynamonem.

    Uważam, że nudno i niezdrowo jeść ciągle te same paczkowane wędliny, sztuczne pączki, ciastka z paczki - jeśli przy odrobinie chęci, finezji i miłości - możemy zrobić coś fajnego sami. Polska kuchnia to nie "tylko" ziemniaczki, mizeria i schabowy, lecz także multum smaków, regionalnych dań, które warto poznać. I co najważniejsze: nie trzeba jechać 300 km, by się nimi uraczyć. Przy pomocy tej książki, zrobimy je sami. Czy nie leci Wam ślinka na takie rzeczy jak: domowe pączki z konfiturą z róży? Albo gzik z pieczonym ziemniakiem? Domowy chleb z chrupiącą skórką? Aromatyczne ogórki kiszone? Sama bardzo lubię gotować, oglądać programy kulinarne, czytać książki kucharskie, piec ciasta, robić przetwory, swoją drogą - staje się to ostatnio bardzo modne😃

    Książka jest pięknie wydana (grube kartki, kolorowe zdjęcia dań, twarda oprawa). Będzie ona doskonałym prezentem dla bliskiej osoby (którą możecie zarazić pasją do gotowania). Osoby z zagranicy również byłyby pod wrażeniem, bo może przypomniała by im ona - o dawnych smakach, o tradycji, o pysznej kuchni, o daniach mamy, babci... Fajnie, że mamy taki tytuł na rynku, ponieważ nie wiem jak Wy - ale ja czuję "przesyt" tymi wszystkimi super poradnikami o tytułach: "sałata na 100 sposobów", "hummus na 4 pory roku", "rukola, soczewica na okrągło". Nawet jeśli lubicie hummus, to możecie tak zmodyfikować polską kuchnię, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Bo chyba się zgodzicie, że polska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych? 😉

    Opinia opublikowana również na moim blogu: https://wiedzminka-ciri.blogspot.com/2017/11/polska-nasza-kuchnia-w-nowej-odsonie.html

    Autorka książki wyjechała do Wielkiej Brytanii, jednak nie zapomniała smaków dzieciństwa, które kojarzą jej się z kochanymi babciami, mamą, krajem - i oto mamy tę książkę. Dzieli się ona na kilka rozdziałów: począwszy od śniadań, (które powinny być najważniejszym posiłkiem w naszym dniu), po obiady,... więcej

    Ocena: 
  • Anyzkowo
    Dodano:
    13.11.2017 11:55:27

    Jest fanką polskiej kuchni, ale ma na nią swoje pomysły i pokazuje nam, jak w prosty sposób dodając co nieco można odmienić znane nam od lat przepisy. Zuza jako dziecko wyjechała do UK, ale wspomnienia polskich dań są z nią ciągle, wpojone przez obie babcie. Całość okraszona jest szczyptą historii i pięknymi zdjęciami. Efekty są niesamowite i oczywiście koniecznie musicie je zobaczyć.

    Jest fanką polskiej kuchni, ale ma na nią swoje pomysły i pokazuje nam, jak w prosty sposób dodając co nieco można odmienić znane nam od lat przepisy. Zuza jako dziecko wyjechała do UK, ale wspomnienia polskich dań są z nią ciągle, wpojone przez obie babcie. Całość okraszona jest szczyptą historii i... więcej

    Ocena: 
  • Beti_kruche_babeczki
    Dodano:
    10.11.2017 09:56:57

    Autorka książki Zuza Zak nie mieszka w Polsce. Gdy miała osiem lat wyjechała z rodzicami do Anglii. Tam mieszka i tam też miała premierę książka w wersji anglojęzycznej, która teraz ukazała się w Polsce nakładem Wydawnictwa Egmont. Przepisy to nasza tradycyjna kuchnia w nowej odsłonie. Jak pisze autorka "chciała pokazać polską kuchnię z różnych stron" w nieco innym wydaniu.

    Książka ma swój specyficzny klimat. Oprócz przepisów są też opowiadania, przemyślenia autorki m.in o historii Polski, które połączone są z tradycjami jakie panują w naszym kraju. Przepisy zebrane w książce to przepisy, które niby pamiętają czasy PRL - u np. ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem i przepisy już bardziej na czasie, unowocześnione np. leniwe z ricottą. Korzysta ona z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale też nie boi się ich unowocześnić. Przepisy pochodzą z różnych rejonów Polski, są bardzo różnorodne i ciekawe. Książka jest cudnie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami potraw , oraz starymi zdjęciami i zdjęciami przyrody. Autorka każdy przepis opisała, informuje skąd pochodzi, jak go zrobić, żeby wyszedł i jakie składniki będą najlepsze do wykonania go. Przy każdym mamy też informację o ilości porcji.

    Książka podzielona jest na 9 rozdziałów. Śniadania to kilka klasyków takich jak naleśniki z serem i cynamonem, czy jajecznica z podsmażaną cebulką, jest też puszysty omlet z duszonymi owocami, czy chrupiący gzik z żytnim chlebem :-) Jest też kilka przepisów na chleb, bułki, czy chałkę. Zupy, letnia zupa ze szczawiu i młodych pokrzyw, pożywny barszcz ukraiński, żurek na zakwasie, zupa grzybowa z chrupiącym makaronem. W rozdziale mięsa znajdziemy chrupiącą kaczkę z sosem jabłkowo - orzechowym, jest też kotlet z sarniny z sosem śliwkowym, królik pieczony po czesku z kminkiem. Kolejne są ryby i tutaj mnie zaciekawiła pieczona makrela z wiśniami, czy piernikowa sałatka z łososiem. Warzywa, rośliny strączkowe i kasze to przepyszna mazurska babka ziemniaczana, jarzyny po cygańsku, czy kurki z kostkami z kaszy i lubczykiem dla ukochanego, są też surówki do ryby. Kluski i pierogi z instrukcja lepienia pierogów na dwa sposoby i przepisy na wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem, różowe letnie pierogi z truskawkami i waniliową bita śmietaną, mamy też leniwe, kopytka, knedle ziemniaczane, pyzy i wiele innych przepisów. Zakąski do tego działu trafiły babeczki z kminkiem na morzu czarownej papryki czy wiejskie śledzie z oliwą i cynamonem, albo liście pokrzywy w cieście piwnym z sosem musztardowo - miodowym (mniam). Oczywiście są też słodkości rozdział ciasta i desery to soczysta szarlotka z cynamonem i bezą, karpatka z kremem waniliowym z kardamonem, mazurek z solonym kajmakiem i pekanami, fajnie zapowiada się też pijany tort czekoladowo - orzechowy :-). Zakończenie to koktajle takie z alkoholem i tutaj posmakujemy np. czekoladowego martini z przyprawami, śnieżynki, czy kremowego grzanego piwa po góralsku (przyda się przepis, bo zima nadchodzi :-)) Jest troszkę tych smakowitości do wypróbowania :-).

    Autorka książki Zuza Zak nie mieszka w Polsce. Gdy miała osiem lat wyjechała z rodzicami do Anglii. Tam mieszka i tam też miała premierę książka w wersji anglojęzycznej, która teraz ukazała się w Polsce nakładem Wydawnictwa Egmont. Przepisy to nasza tradycyjna kuchnia w nowej odsłonie. Jak pisze aut... więcej

    Ocena: 
  • grubywalek.pl
    Dodano:
    09.11.2017 13:00:12

    Czasami potrzeba kogoś z zewnątrz, kto ogarnie. Zuza Zak wyjechała z Polski w wieku 8 lat. Dzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie. I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ją mieć. Chociaż zachodzi wówczas prawdopodobieństwo, że goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze.

    Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy PRL-u, ale zmyślnie poprzetykała je motywami kuchni dworskiej, chłopskiej, żydowskiej, cygańskiej, rosyjskiej, litewskiej i czeskiej, dając upust naszym wyobrażeniom o polskiej kuchni, odzwierciedlając nasze zawiłości historyczne oraz relacje z sąsiadami i mniejszościami etnicznymi. Przy tym wszystkim zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć?

    Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle i kasza manna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych. Nie zabrakło też Ryb, a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem i pekanami. Za to highlightem Koktajli bezsprzecznie jest czekoladowe martini z przyprawami.

    Ja już nawet mam plan, kiedy i na kim to wszystko przetestuję…

    A Wy sprawcie sobie ten pyszny prezent!

    Czasami potrzeba kogoś z zewnątrz, kto ogarnie. Zuza Zak wyjechała z Polski w wieku 8 lat. Dzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie. I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ... więcej

    Ocena: 
  • UgotowanePozamiatane.pl
    Dodano:
    08.11.2017 11:32:40

    Kiedy jemy coś na co dzień trudno jest mieć dystans i napisać coś sensownego nie zapominając o oczywistych i zbyt zwykłych smakach. Może dlatego najlepsza ostatnio książka kulinarna o kuchni polskiej była wydana przez Quadrille Publishing, skierowana dla czytelnika zagranicznego i napisana przez autorkę, która od dziecka nie mieszka już w Polsce.


    Kuchnia polska dla emigrantów i cudzoziemców

    Jednak ten dystans, wzmacniany przez nostalgiczne zdjęcia z kojarzącymi się z PRL gadżetami typu makatki i noże z drewnianą rączką, ma swój ogromny urok. Także teraz, kiedy książkę przetłumaczono na polski i wydano w oficynie Egmont. Tytuł jest nieco inny. Zamiast “New Polish Cooking” mamy “Naszą kuchnię w nowej odsłonie”. Książka oryginalnie miała przybliżyć tradycję kulinarną, historię i mieszkańców Polski oraz pokazać jak można zastąpić składniki nieosiągalne na zachodzie typu twaróg (patrz leniwe z ricottą).

    W polskim wydaniu to niepotrzebne, ale my możemy za to skorzystać z fajnych patentów na modyfikacje tradycyjnych dań. Bardzo smakowicie wyglądają racuchy ze śliwkami, pieczona makrela z wiśniami, jarzyny po cygańsku w słodko-pikantnym sosie, sałatka z łososiem i okruszkami piernika, śledzie z cynamonem, liście pokrzywy w cieście piwnym, czy karpatka kardamonowa. Nie są to może najbardziej ortodoksyjne polskie przepisy, ale taki dobór też nie razi, jest zgodny z naszymi smakami, składnikami i ich sezonowością.

    Możemy przypomnieć sobie klasyki, których być może nie gotujemy zbyt często jak omlet z owocami, pascha, kasza manna z malinami, domowy chleb, barszcz ukraiński, młoda kapusta, leniwe czy ruskie.


    Kuchnia polska dla Polaków

    Możemy też dowartościować się pięknem narracji, które podkreśla staropolską gościnność i trzymanie się tradycji – od uczty u Popiela do dnia dzisiejszego. To bardzo piękna wizja z sarmackimi wpływami z egzotycznego wschodu, PRLem jako czasem uprawiania ekologicznych warzyw i wspólnego dzielenia się nimi czy biesiadowania, kuchnią kształtowaną przez katolickie okresy postu i świątecznego ucztowania. Kuchnia polska widziana oczami Zuzy Zak jest silnie regionalna, leśna – z dziczyzną i jagodami, sezonowa z wiosenną botwinką i jesiennymi grzybkami, kosmopolityczna w jej przenikaniu się różnych wpływów z wielu okresów historii. Przepisom towarzyszą piękne obrazy – wspomnienie wkładania kaszy pod kołdrę, żeby doszła, staropolskie cytaty literackie i nostalgiczne czarno-białe rodzinne zdjęcia autorki. Piękna podróż. A że powstała z tęsknoty za krajem dzieciństwa i że takiego kraju już nie ma? Trudno! I tak jest pysznie.
    Więcej recezji na http://ugotowanepozamiatane.pl

    Kiedy jemy coś na co dzień trudno jest mieć dystans i napisać coś sensownego nie zapominając o oczywistych i zbyt zwykłych smakach. Może dlatego najlepsza ostatnio książka kulinarna o kuchni polskiej była wydana przez Quadrille Publishing, skierowana dla czytelnika zagranicznego i napisana przez aut... więcej

    Ocena: 
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.